Montacute Road SE6

The replacement of a narrow dark kitchen with little relationship with the garden, with an open plan kitchen / dining space with a glazed corner opening up to a high level terrace.

Client — Private
Sector — Residential
Nature — Rear extension, renovation + external landscaping
Montacture Road Kitchen

interior — exterior

Montacture Road Garden
Montacture Road Conservatory

The ground floor of this early 20th century home has been extended and the landscaping redesigned to create new family spaces.

The clients were a growing family whose home had a kitchen that was narrow, dark and disconnected from the dining room. They wanted a space that the family could enjoy together, that opened out to the rear garden.

Montacture Road Kitchen Sink

A large rooflight was also incorporated to draw natural light to the central rooms of the existing house.

The bricks used for the extension and external landscaping were selected to complement the existing brick plinth of the main house, with  recessed horizontal mortar joints to create a more contemporary aesthetic.

The communication between the house and the garden was an important aspect of this project. The rear garden had a steep gradient sloping down from the house, resulting in very little relationship between the inside and outside.

This relationship was strengthened with the incorporation of a glazed corner between the dining room and the high level terrace, large bifold doors, and high level slot windows to open up the home to the garden and provide views of the garden through the house.

Montacture Road Kitchen from Hall

Photography: Niki Borowiecki

We'd love to hear from you about your project

From extensive renovations to innovative new builds we are happy to talk no matter what the scale.